Skip to content

Patró Sant Llorenç

REFERÈNCIA BIOGRÀFICA DE SANT LLORENÇ, MÀRTIR

Llorenç va ser un dels set diaques de Roma, condemnat a morir a la foguera, sobre una graella, en el 258 per ordre de l’emperador Valerià I. La tradició diu que era originari d’Osca, en la Hispania romana.

Llorenç vivia a Roma quan Sixte II fou elegit Papa en el 257 i, com a diaca, tenia la missió d’administrar els béns de l’Església i encarregar-se de la cura dels pobres. Durant la persecució de l’emperador Valerià I, en el 258, mols preveres i bisbes van ser condemnats a mort, mentre que els cristians que pertanyien a la noblesa o al senat eren privats dels seus béns i enviats a l’exili. Sixte II, una de les primeres víctimes d’aquesta persecució, va ser crucificat el 6 d’agost. I el van seguir, poc després Llorenç i altres cristians.

La Basílica de Sant Llorenç Extramurs a Roma, va ser construïda en la zona on va ser sepultat Llorenç, després del seu martiri.

La tradició ens ha transmès que les autoritats anaven darrera els bens eclesials destinats al culte i als pobres. Sabent que Llorenç els administrava, li van ordenar que entregués totes les riqueses de l’Església. El diaca va prometre fer-lo i els va cità en un lloc. Mentre, va reunir els pobres de Roma. Quan van arribar els encarregats de recollir el suposat tresor Llorenç senyalà la multitud de gent desposseïda i va dir: Aquestes són les riqueses de l’Església.

També Ell forma part de la nostra història cristiana. Destaquem especialment el moment en el que l’església de Sant Llorenç màrtir, de la nostra ciutat, és erigida com a parròquia en el 1524. L’any 1775, el cardenal de la cúria romana Marco Antonio concedí a la parròquia una notable relíquia de Sant Llorenç. Aquest temple va ser substituït per un altre de nova construcció, en el segle XIX, gràcies a l’impuls de Mn. Miquel Raventós. Durant la guerra civil de 1936 l’edifici va ser destruït i amb ell la imatge de Sant Llorenç que presidia el temple. L’11 de juny de 1939, dia de Corpus, es col·locà la primera pedra, i el 26 de maig de 1946, el bisbe de Barcelona, Dr. Gregorio Modrego Casaus, consagrava el nou temple parroquial, que anys a venir esdevindria catedral.

Solemnitat de Sant Llorenç

Goigs de Sant Llorenç

Arxiu Fotogràfic